Watsu® - lebegés a vízben, amely felszabadít
                                                                                           /Noll A. Nandu 2008/

"Az egyiptomiak úgy tartották, a lélek a vizet kapta ajándékba kárpótlásul, hogy testet kell öltenie. A vízben testünk megtalálja azt a szabadságot, amelyet a lelkünk elveszített. A Watsu e szabadság folytonos felfedezése."

 

"A meleg víz ideális közeg a test felszabadítására.

     Valaki a karjában tartva lebegtet a vízben, amely gyengéden megemel minden alkalommal, amikor lélegzetet veszel, melege átjárja és elolvasztja testedben a feszültséget. Az ellazultság egyre mélyebb szintjére sodródsz, amint tested kinyújtóztatva egyre szabadabbá válik. Olyan tudatállapotokba vagy képes így áramlani, amelyekhez a benned eltárolódott traumák vagy feszültségek egyébként nem engednek hozzáférést. A Létezés egy olyan szintjére folysz el, ahol mély boldogság, béke és teljesség vár, ahol a feszültségek és traumák okai már nem uralkodhatnak feletted.

     Ez a Watsu.

     És a Watsut adni éppoly öröm, mint kapni.

     Meleg vízben lebegtetsz valakit. Engeded, hogy tested mélyebbre süllyedjen, miközben kilégzel, és érzed, ahogy a víz mindkettőtöket visszaemel, amint beszívod a levegőt. Ahogy tested egyre szabadabbá válik, mozgásod egyre inkább hullámszerűvé alakul, olyan hullámzássá, amely szabaddá ringatja azt, akit a karodban tartasz, miközben egyik nyújtás a másikba áramlik át. Lassú tánc ez, mely körbefolyja a mozdulatlanság pillanatait. Amikor valakit a szívközpontoddal egy vonalban lebegtetsz, olyan kapcsolódás, eggyéválás jön létre, amely jóval a kezelés befejezése után is fennmarad.

     Ez a Watsu öröme.

     Ez az öröm éppúgy elérhető mindazok számára, akik a Watsu legegyszerűbb mozdulatait tanulják, mint azoknak, akik a technikák teljes tárházának mesterei."

/Harold Dull*/

 

A Watsut az 1980-as évek elején Harold Dull fejlesztette ki, aki Japánban végzett tanulmányai után a kaliforniai Harbin Hot Springsbe érkezve zen shiatsut kezdett tanítani. Azt találta, hogy a zen shiatsuban alkalmazott nyújtások, melyek a meridiánok körüli energiablokkokat hivatottak feloldani, erősebb és mélyebb hatást voltak képesek elérni, ha meleg vízben végezték azokat. Mivel a vízben a teljes test ringatózik és mozog a kar vagy a láb nyújtásával egyidejűleg, a Watsu lecsökkenti azt az ellenállást, amely akkor tapasztalható, ha az adott karral vagy a lábbal külön dolgoznak. A test fájdalom nélkül túl tud lépni azokon a korlátokon, amelyek a félelem miatt máskülönben fennállnának.

Sokan úgy jönnek ki a medencéből, hogy azt mondják, életükben nem lazultak még el ennyire. A Watsu stresszoldó hatása legendás. A kliensek és a terapeuták beszámolói, valamint kutatások is igazolták, hogy a Watsu csökkenti a szorongást, javítja az alvást és az emésztést, erősíti az immunrendszert, serkenti a simaizomzat (belső szervek) működését, miközben ellazítja a vázizomzatot, csökkenti a görcsösséget, növeli az ízületek mozgástartományát, és számos egyéb pozitív élettani hatása is van a test valamennyi szervrendszerére. A magasan képzett Watsu gyógyterapeuták sikerrel alkalmazzák rehabilitációs programok részeként is, mind testi, mind lelki természetű problémáknál, mint például agyvérzés vagy agysérülés után, ízületi gyulladás, krónikus fájdalom vagy poszttraumás stressz esetén. Watsu kezelés közben az érzelmek széles skálája törhet a felszínre, melyeket a kliens a folyamatos áramlás részeként oldhat fel és engedhet el magából. Ez a folyamat mintegy újraprogramozza őt arra, hogy a vízen kívüli élettel immár kiegyensúlyozottabban és rugalmasabban nézzen szembe. A Watsu tehát lényünk minden szintjének a szabadság új lehetőségeit mutatja meg.

A Watsu nem próbál az emberre semmilyen célzott hatást gyakorolni, hanem teljes odafigyeléssel és jelenléttel segíti a kliens saját öngyógyító folyamatait. A biztonságot nyújtó karok ölelésében átélt lebegés során magától kialakul egy mély bizalmi kapcsolat a Watsut adó és a Watsut kapó személy között, amelytől ez a jelenlét különös hangsúlyt és többleterőt kap. Vannak, akik még sosem tapasztalták meg azt, hogy valaki ilyen módon legyen együtt velük: egy olyan kapcsolatban, amelyben intimitás és teljes elfogadás van jelen, mégis hiányzik belőle minden elvárás, függőség vagy érzelmi szükséglet. A Watsu gyakorlói nem próbálják klienseiket irányítani, csupán megtartják és ellebegtetik őket oda, ahová saját belső áramlásuk viszi őket. A Watsu gyógyító munkáját nem a terapeuta, hanem a víz végzi, amelyben a kliens új lehetőségeket és teret kap arra, hogy ismét felvegye a kapcsolatot önvalójával, s e visszakapcsolódásból töltekezve testi-lelki egészsége is újjászülethessen.
A Watsu vízfelszíni terápia, vagyis a kezelt személy nem merül arccal a víz alá, s ezért orrcsipesz használatára sincs szükség. Igény szerint azonban jól kombinálható a módszer más víziterápiás technikákkal, köztük vízalattiakkal is. 

A Watsu az elmúlt több, mint 25 évben hatalmas fejlődésen ment keresztül, melynek során a világ elsődleges vízi terápiás módszerévé nőtte ki magát. Harold Dull és tanítványai ma már világszerte oktatják e méltán népszerű holisztikus masszázs- és mozgásterápiát, a Watsu gyakorlói több, mint 40 országban tevékenykednek. A módszer tisztaságának megőrzését a Watsu® védjegy, valamint az oktatók és terapeuták képzését rendszerbe foglaló, illetve a képzett terapeutákat nyilvántartó World Aquatic Bodywork Association, WABA ("vízi masszázs- és mozgásterápiák világszervezete") követelményrendszere hivatott szavatolni. Hiteles terapeutának tehát az számít, aki bizonyítani tudja, hogy a Watsu védjegyet jogszerűen használja, azaz erre a WABA által kiadott engedéllyel rendelkezik.

Terapeutává válni több lépcsőfokon keresztül lehet. A folyamat részét képezik a Watsu elméletének, filozófiájának, mozdulatsorainak és légzéstechnikáinak elsajátítását célzó képzési egységek (Watsu I-IV.), melyek önálló egészként is gyakorolhatóak, de a jelölt tudását egyre magasabb szintre emelik. A felsőbb szintek egyre nagyobb kreativitásnak nyitnak teret, ahogy a jelölt növekvő tapasztalatának köszönhetően egyre inkább képessé válik arra, hogy teljes lényével a kliensre hangolódva ráérezzen arra a mozdulatra, amelyre az illetőnek az adott pillanatban szüksége van. A Watsu elsajátítása mellett azonban egyéb ismeretekre is szükség van a WABA védjegyhasználati engedély megszerzéséhez, melyek között első helyen szerepel a shiatsu, de felvehető a programba a Watsu szárazföldi változata, a Tantsu® is. Védjegyhasználati engedélyt alapvetően kétféle szinten lehet szerezni: az úgynevezett gyógyfürdői szolgáltató (spa provider) a módszert inkább wellness jellegű tevékenységre használja, míg a regisztrált terapeuta (registered practicioner) akár gyógyterapeutaként is működhet. Ez utóbbi szint eléréséhez azonban évekig kell tanulni. A Watsu elsajátításának folyamata belső utazás és átalakulás is egyben: az elfogadó szeretet, a vízben megnyilvánuló összekapcsolódás és az odafigyelő jelenlét napi szintű átélése a gyakorlók életébe is mély pozitív változásokat hoz. Watsut tanulni csak szorgalommal, alázattal, önmérséklettel és elhivatottan lehet. Ez azonban ritkán szokott a jelölteknek nehézséget okozni, tekintettel arra, hogy a legtöbben szenvedélyesen beleszeretnek a Watsuba már az első tanfolyami hét alatt!

Watsu a weben:
www.watsu.com
www.waba.edu
www.watsu-europe.com
www.aquabodywork.com
www.watsu.org.nz 
watsu.lap.hu

watsu.org.hu

Watsu tanfolyamok Magyarországon:
2007 júniusa óta több sikeres Watsu képzést szerveztünk már hazánkban is, melyek résztvevőiből lelkes és összetartó közösség alakult ki. 
>>> Aktuális, illetve közeljövőben tervezett tanfolyamok

Watsu kismamáknak

Watsu pároknak

Watsu várandós pároknak

Watsu gyerekeknek

BEJELENTKEZÉS KEZELÉSRE: +36 30 4488444; nandu@nandu.hu

<<< Vissza a viziterapia.hu főoldalra


* Forrás: Harold Dull: Watsu® - Freeing the Body in Water.
  Az idézeteket fordította: Noll A. Nandu


© A honlapon található valamennyi írás és fénykép kizárólag a honlapgazda, Noll A. Nandu írásos engedélyével másolható, idézhető vagy használható fel a viziterapia.hu honlapon kívül bármely más célra.