Watsu® kismamáknak

„Amikor visszavágysz az anyaölbe, sőt annál is beljebb, a ringató melegségbe, amely egykor körülölelt, és nem éreztél se hideget, se sötétséget, se félelmet, se fájdalmat, csak puha, meleg biztonságot és lebegést, azt hiszed, ez az idő már nem jön vissza sohasem. A Watsu azért született, hogy visszatalálj arra helyre, amit elveszettnek hittél, és újraélhesd a teljes elengedettség, elfogadottság, az ősbizalom állapotát.”                   /Haas György/

Várandósként mindig különleges élmény vízben lenni, hisz ilyenkor anya és baba osztozik azon a közegen, amely minden élet forrása, s ez még szorosabb kapcsolódást tesz lehetővé közöttük. A Watsu (holisztikus vízi masszázs- és mozgásterápia) közben átélhető belső utazás és relaxáció ilyenkor a szokásosnál is mélyebb, teljesebb lehet. A várandós állapotból eredő mozgásszervi terhelés alól felszabadító lebegés és finom átmozgatás pedig sokat javíthat az anya fizikai közérzetén, oldva az izmokban, ízületekben, csontokban és a keringésben végbemenő változások keltette kisebb-nagyobb feszültségeket.

© Fotó: Papp Zoltán

© Fotó: Tihanyi Gábor

A várandósokkal végzett Watsu munka igen felelősségteljes. Az erre vállalkozóknak pontosan tudniuk kell, hogy a Watsu kezelések során érintett akupresszúrás pontok közül melyek azok, amelyeknek a várandósság alatti stimulálása ellenjavalt, s a vízben történő lebegtetés, mozgatás közben is tekintettel kell lenniük a hormonhatások miatt szokatlanul laza ízületekre, illetve a várandós test sajátosságaira (például arra, hogy a kismama pocakja mindig szabadon legyen és az anya soha ne kerüljön kényelmetlen, összenyomott testhelyzetbe). 
Noll Andrea Nandu a Holdudvar Bábaház vezetője, holisztikus bába. Szülés körüli segítőként és az AquaNatal vízi szülésfelkészítő mozgásforma oktatójaként 2001 óta dolgozik várandósokkal, így biztos tudással és tapasztalattal rendelkezik a kismamák biztonságos kezeléséhez, mozgatásához. A Holdudvar Bábaház több kliensét a teljes várandóssága alatt kezelte, ami lehetőséget adott annak kitapasztalására, hogy miként változik ugyanaz a test (és lélek!) hónapról hónapra, és hogyan kell a Watsu mozdulatokat e változásokhoz igazítani.
© Fotó: Tihanyi Gábor

© Fotó: Tihanyi Gábor

A Watsu kismamáknak a testközpontú szülésfelkészítés egyik leghatásosabb formájának is tekinthető. Lebegés közben az anya a hétköznapi racionális tudatosság helyett épp abba az érző, tapasztalati test-tudatosságba helyezkedik bele, amelyre a sikeres szüléshez is rá kell majd találnia, hisz a szülés sem "fejből", hanem ösztönből, belülről irányított folyamat. A kismama légzése a Watsu során elmélyül, figyelme befelé irányul, itt végre csak magára és magzatára figyelhet. Az a különleges kapcsolódás pedig, ami a közös lebegés során az anya és a baba között kialakul, maradandó élmény, amely hosszú távon pozitív hatással lehet közös életükre a szülés után is.

© Noll A. Nandu 2008

BEJELENTKEZÉS KEZELÉSRE: +36 30 4488444; nandu@nandu.hu


Fotógaléria:

Kezelés a nyolcadik hónapban - 2008 július:


© Fotó: Tihanyi Gábor


© Fotó: Tihanyi Gábor
A teljes fotósorozatot erről a kezelésről itt nézheted meg

 
© Fotó: Tihanyi Gábor

A teljes fotósorozatot a "családi" (páros kismama) kezelésről itt nézheted meg 

Kezelés a második trimeszterben - 2008 július:© Fotó: Papp Zoltán


© Fotó: Papp Zoltán

© Fotó: Papp Zoltán


© Fotó: Papp Zoltán

<<< Vissza a viziterapia.hu főoldalra


© A honlapon található valamennyi írás és fénykép kizárólag a honlapgazda, Noll A. Nandu írásos engedélyével másolható, idézhető vagy használható fel a viziterapia.hu honlapon kívül bármely más célra.